2016-12-03
Biedronki robią zapasy na zimowe czasy

Jesień to czas, kiedy robimy przetwory z owoców i warzyw  przygotowując zapasy na zimę. Biedronki uczyły się jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw, dlatego każdy przedszkolak skosztował jabłek, śliwek i gruszeczek, z których były wykonywane kompoty. Każde dziecko miało okazję zapoznać się z procesem pasteryzacji. Biedronki do pracy zabrały się z dużym zapałem, małe rączki dzieci kroiły owoce i umieszczały je w słoikach lub w własnych brzuszkach ;) Na szczęście pojemność brzuszków Biedroneczek okazała się ograniczona, dzięki czemu dokończyliśmy pracę. Panie kucharki zagotowały nasze słoiczki, a dzieci umieściły je w kąciku przyrody. Pozostaje nam czekać na zimowe chłody, aby posmakować naszych kompotów - na pewno będą wyśmienite.