2015-11-27
Podróże kulinarne cd.

Tym razem przedszkolaki wybrały się w kulinarną podróż do Włoch i Belgii. W czasie dopołudniowych zajęć starszaki wykonały wspaniałe, kolorowe pizze z masy solnej. Natomiast popołudniu do naszej sali przybyła przedszkolna pani kucharka, która w bardzo ciekawy sposób opowiedziała dzieciom o swojej pracy- zwłaszcza o potrzebie zdrowego i racjonalnego odżywiania się i zachowania zasad higieny podczas pracy w kuchni. Następnie przedszkolaki odgadywały zagadki- zgadywały nazwy przedmiotów kuchennych przyniesionych przez panią Ewę, a także rozpoznawały zmysłem węchu różnorodne przyprawy.

 Na zakończenie starszaki z ogromnym zapałem wykonały gofry belgijskie, które z apetytem zjadły na przedszkolny podwieczorek, a także częstowały nimi personel przedszkola i rodziców.

Przepis na gofry:

30 dag mąki, szczypta soli, 8 dag cukru, 2 jaja, 10 dag stopionej margaryny, ok. 1/2 l mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia- z podanych składników przygotować ciasto jak na naleśniki i odstawić na ok. 30 min. Do posypania lub polania: cukier puder, bita śmietanka, dżem lub syrop owocowy. Smacznego !!