2017-09-21
Mali kucharze robią soczek owocowy

W  środę 20 września br. dzieci 3-4 letnie wykonały sok marchwiowo-jabłkowy. Hasłem zajęć było "Owocowe witaminki dla chłopczyka i dziewczynki". Tuż przed rozpoczęciem pracy dzieci umyły rączki, a następnie każde z nich przy pomocy robota kuchennego mogło własnoręcznie wycisnąć sok z jabłka i marchewki.

Im bardziej pobudzamy dzieci do odkrywania nowych rzeczy tym chętniej się uczą i mają większą motywację, aby pomagać, a także jeść to co udało się im samodzielnie uzyskać.

Muszę przyznać, że wszystkie 3 i 4-latki wspaniale sobie poradziły i z wielkim apetytem piły sok przyrządzony ze świeżych owoców i warzyw. Poczęstowaliśmy również własnoręcznie przygotowanym smakołykiem kolegów z grupy średniaków i nasze panie.

Mam nadzieję, że po powrocie do domu dzieci zachęcą rodziców do wspólnego przyrządzania soków z naturalnych składników.

To nie koniec naszych kulinarnych działań, jeszcze coś przyrządzimy, ale to będzie niespodzianka.